EFSANE MACARİSTAN MİLLİ TAKIMI

9.19.2009



Bazılarına göre dünyanın ilk total futbol oynayan ekibidir Macaristan.Bir destanın üst başlığıdır adeta efsanevî Macaristan millî takımı.İngilizlerle yapılan maçlarda aldıkları galibiyetlerden dolayı mighty magyars da denir.



Efsane Macaristan Futbol takımı futbol'da büyük devrimlere imza atmıştır.En korkunç ve etkili takım olarak bilinir.O yıllarda Brezilya,Arjantin,Almanya ve İngiltere gibi ülkeleri dize getirerek büyük bir sükse yapmışlardır.



Macarlar Dünya Kupalarında 2 kez final oynamışlardır,1938'de İtalya'ya 4-2 ve 1954'te Batı Almanya'ya 3-2 yenilmişlerdir.1954'te oynanan final maçında Macaristan Puşkaş'ın atmış olduğu 2 golle skoru 2-0'a getirmiştir ancak daha sonra Batı Almanya 3 gol atarak tarihte adı Bern mucizesi olarak geçecek olan mucizeye imza atmışlardır.Ancak maçta hakem 3 tartışmalı karara imza atarak resmen Macarların elinden kupayı almıştır.İlk tartışmalı karar hakem Almanya'nın atmış olduğu gollerden birinde Macar kaleci Grosics'e faul yapılmasına rağmen bunu dikkate almayarak golü vermiştir.2.pozisyon ise Ferenc Puşkaş gole giderken verilen ofsayttır,ofsaytla alakası olmayan pozisyonu hakem durdurmuştur ve golü engellemiştir.Bir diğer pozisyon ise maçın 89.dakikasında meydana gelmiştir.Ceza sahası içerisinde Kocsis düşürülmüş herkes tarafından bariz penaltı olarak görülen pozisyonu hakem devam ettirmiştir.



Macaristan Birleşik Krallık dışından İngiltere'yi yenen ilk takımdır. Ünlü Wembley Stadı'nda 25 Kasım 1953 tarihinde oynanan karşılaşmayı Macaristan 6-3 kazanmıştır. Altı ay sonra oynanan karşılaşmada ise Macaristan İngiltere'yi yine yenmiştir bu sefer oynanan maç 7-1 gibi farklı bir skorla biterek İngiltere futbol tarihine geçmiştir.Çünkü İngiltere Milli takımı'nın tarihinde almış olduğu en farklı yenilgidir.



Macaristan 14 Mayıs 1950 ve 4 Temmuz 1954, zaman Dünya Kupası'nda oynanan Almanya maçıyla 32 maç sonra ilk kez yenilmiştir. Bu rekor 2009 yılına kadar kırılamamıştır,ancak İspanya milli takımı 34 maçlık seriyle bu rekoru kırabilmiştir.İspanya'da son olarak Konfederasyon kupasında Amerika'ya 2-0 yenilerek 34 maç sonra yenilgiyle tanışmıştır.

Macaristan Takımı'nın o yıllarda almış olduğu galibiyetleri'de aşağıdaki tabloda inceleyebilirsiniz...



Şimdi geçelim o efsane kadroda bulunan 11 oyuncuyu tanıtmaya...

Gyula Grosics



1950 lilerin altın takımı Macaristan'ın efsanevi kalecisi 82 kere milli formayı giymiş ve efsane Macar takımının oluşumunda büyük rol oynamıştır.Lakabı Black Pantherdir.

İyi bir kaleci olmasının yanında aynı zamanda gerektiği zamanlarda kalede oynamasına
rağmen bir defans oyuncusu gibi davranarak takımını çoğu kez ipten almıştır.Arka arkaya 3 Dünya Kupası(1954,1958,1962)'nda yer almıştır.Kulüp kariyerinde ise Mateosz,Honved ve Tatabányai Bányász kulüplerinde forma giymiş ve 1962 yılında futbolu bırakmıştır.

Şu anda 83 yaşındadır ve hala Macaristan'da yaşamaktadır.Ve meşhur Macar efsanesinin yaşayan 2 oyuncusundan biridir.



Jeno Buzanszky



Jeno Buzánszky (4 Mayıs 1925, Dombóvár),Eski Macaristan milli takımı futbolcusu ve antrenörüdür.Buzánszky Macaristan Milli takımı'nda defans oyuncusu olarak görev almıştır.Efsanevi Macar milli takımının oyuncularından biriydi.O Efsane Macar milli takımının ilk 11'nde yer alıp Mtk ya da Honved takımında oynayan futbolcuların aksine başka bir takımda oynamaktaydı.Birlikte kaleci Gyula Grosics ile birlikte o efsane ekipten geriye kalan 2 oyuncudan birisi de Jeno Buzánszky'dir.Futbolu bıraktıktan sonra Macaristan Futbol federasyonu başkanlığı görevinde de bulunmuştur.

Buzánszky 12 Kasım 1950 tarihinde Macaristan-Bulgaristan'ın berabere kaldığı maçta ilk milli maçına çıkmıştır.Macaristan milli takımı için 48 maçta forma giymiştir.1954 Dünya kupası sırasında 5 maçta görev yapmıştır.

Mihaly Lantos




Mihály Lantos Futbolcu ve yönetici olarak tanınmaktadır.Defans oyuncusu olarak kariyerinin büyük bir kısmını Mtk takımında geçirmiştir.Ayrıca Efsanevi Macaristan milli takımının oyuncularından biriydi.Mihály Lantos bir çok kez altın 11'e seçilmiş bir oyuncuydu.

Lantos futbolu bıraktıktan sonra antrenör olarak görev ytapmıştır.Olympiakos takımın'da Márton Bukovi'nin yardımcı antrenörlüğünü yaptıktan sonra MTK takımında yöneticilik yapmıştır.

1949 ve 1952 yılları arasında Macar milli takımının formasını giyen futbolcu 52 maçta 5 gole imzasını atmıştır.10 Temmuz 1949 tarihinde Macaristan'ın Polonya'yı 8-2 yendiği karşılaşmada ilk kez milli formayı giymiştir.Macar efsanesinin 1952'de Olimpiyat şampiyonu olmasında,1953'te Orta Avrupa Şampiyonu olması ve 2 kez İngiltere'yi sansasyonel bir biçimde yenmelerinde büyük rol oynamıştır.Macaristan'ın 23 Mayıs 1954 tarihinde İngiltere'yi 7-1 yendiği karşılaşmada açılış golünü atmıştır.Macaristan'ın 1954'te Dünya kupası finaline ulaşmasında'da büyük katkısı olmuştur.

Jozsef Bozsik



Jozsef Bozsik Kispest'te doğmuştur.Küçükken en iyi arkadaşı ve komşusu olan Ferenc Puskas ile futbol oynamaya başlamıştır.

11 yaşında KAC takımının dikkatini çekerek genç yaşta Kac takımında futbol oynamaya başlamıştır.1943 yılında ilk profesyonel maçına çıkmıştır.Macaristan adına ilk maçına Bulgaristan'a karşı 22 yaşındayken 17 Ağustos 1947 günü çıktı.Bozsik ülkesiyle 1952 yılında Helsinki Olimpiyat şampiyonu ve 1954 FIFA Dünya Kupası ikinciliği yaşamıştır.Ayrıca Macaristan'ın İngiltere'ye karşı elde etmiş olduğu 2 galibiyette'de oynamıştır.


Kusursuz teknik,yetenek,taktik zekasına,doğruluk ve yaratıcılığa sahip olmasına rağmen hızlı olmaması en büyük eksikliği oalrak kabul ediliyordu.Kariyeri boyunca birçok onurlu ödül kazanmıştır.Futbolu bıraktıktan sonra ülkesine milletvekilliği yapmıştır.Eski kulübünde yöneticilikte yapmıştır.Ayrıca Ocak 1966 ve Eylül 1967 yılları arasında 47 maç Macar milli takımını yönetmiştir fakat hastalığından ötürü bu görevi bırakmak zorunda kalmıştır.

52 yaşında kalp yetmezliğinden dolayı hayatını kaybetmiştir.

Gyula Lorant




Lorant,yaşadığı şehrin takımı olan Koszeg SE takımında çok genç yqaşta futbola başlamıştır.Sonraları ise Nagyváradi AC ve UT Arad kulüplerinde forma giymiştir.

19 ekim 1949'ta Macaristan'ın Avusturya ile karşı karşıya geldiği maçta milli formayı ilk kez giymiştir.En son Honved takımında 6 yıl süreyle forma giymiştir.Macaristan milli takımının kazanmış olduğu kupa ve galbiiyetlerde büyük pay sahibidir.



József Zakariás



József Zakariás ,25 Mart 1924 İstanbul doğumludur.Futbolcu ve yönetici olarak tanınmaktadır.Efsanevi Macar ekibinin oyuncularından birisiydi.

Zakariás 1949 ve 1954 yılları arasında Macaristan için 35 maçta forma giydi.Bir dünya kupası sırasında sokağa çıkma yasağı varken yasağı delerek otel hizmetiçisi ile gece kaçamağı yaptığı iddaa edilmektedir.Zakariás ise bu iddaaları reddetmiş ve maçlarda oynamaya devam etmiştir.Macaristan'ın kazanmış olduğu kupa ve galibiyetlerde rol almıştır.

Laszlo Budai



László Budai (19 Temmuz 1928 - 2 Temmuz 1983), aynı zamanda László Bednarik, Budai László veya Budai II olarak adlandırılan eski bir Macar futbolcu ve antrenördür. Budai Budapeşte'de doğmuştur.Ferencváros TC, Honvéd ve Macaristan milli takımında ileriye yönelik orta saha oyuncusu olarak görev almıştır. Efsanevi Macar takımının üyelerinden biriydi.Top sürme becerisi ve hızı son derece yüksek bir kanat oyuncusuydu.



Budai 2 Mayıs 1949 tarihinde Orta Avrupa Şampiyonası'nda Macaristan'ın Avusturya'ya karşı 6-1 kazandığımaçta ilk kez milli formayı giymiştir.Macaristan milli takımı için 39 kere forma giymiş ve 10 gol atmıştır. oynadı. Dört bu hedeflere Arnavutluk karşı 12-0 WIN 24 Eylül 1950 tarihinde geldi. Budai İngiltere'de Wembley Stadı'nda Macaristan'ın İngiltere'yi sürpriz bir skorla 6-3 yendiği maçta da forma şansı bulmuştur.Uruguay'a karşı oynanılan 1954 yarı final maçında iyi oynamasına rağmen Ferenç puşkaşı oyuna sokmak için oyundan alınmıştır.1958 Dünya kupası'nda ise kadroya dahil edilmesine rağmen hiç bir maçta oynatılmamıştır.

Sandor Kocsis



Futbol topuna kafasıyla hükmetme yeteneği nedeniyle kafasına altın denen,topa kafasıyla bazı futbolcuların ayağı ile vurduklarından daha sert vurduğu dile getirilen Macar efsanesidir. 1929 yılında doğan Kocsis,1949 yılında Ferencvaros takımıyla şampiyonluk yaşamıştır.Daha sonra ise o zamanların efsane takımı Honved'e transfer olarak Puşkaş ile çok iyi bir ikili oluşturmuşlardı.



Honved'den sonra ise young boys takımına transfer olmuş oyuncu-antrenör olarak görev yapmıştır.Young Boys'tan 1957'de barcelona'ya transfer olmuştur.Aynı zamanda Macar milli takımındanda arkadaşları olan Zoltan czibor ve Laszlo kubala ile birlikte birçok başarıya imza atmışlar ve Barcelona'nın Real Madrid'e karşı direnişini
başlatmışlardır.37 yaşında jübilesini yapan Kocsis, bir dünya kupasında iki kez hat-trick yapmayı başarmış oyuncu ünvânını da Gerd Müller ile paylaşmaktadır.



1954 yılında İsviçre'de düzenlenen Dünya kupası'nda attığı 11 golden 8'ini kafayla atmıştır.



1954 dünya kupasının yıldızlarından Uruguaylı ve Milan'da forma giyen Juan Schiaffino onun için şu sözleri dile getirmiştir:" Sakalımın beyazlaştığı gün bile kocsis i unutmayacağım.Bu adamın kafasının müzede saklanması gerekir"demiştir.



Nandor Hidegkuti



1922- 2002 yılları arasında yaşamış Macaristan'ın efsane forvet oyuncularına biridir.Futbol tarihinde çakılı duran forvet anlayışını değiştirmiş, geriden gelen arkadaşlarına birçok pozisyon sağlamıştır.Bir anlamda çağdaş forvet anlayışının
temellerini atmıştı bundan elli sene önce.68 millî maçta, 39 gol kaydetmiş olan isim ancak 30 yaşında millî takımın vazgeçilmez oyuncusu olmuştur.80. yaşgününü kutlamasına üç hafta kala hayata gözlerini yummuştur çağdaş forvet.Macarların, 1956 sonrası ülkesinde kalmış en önemli ismiydi hidegkuti.14 sezon geçirdiği MTK'da üç şampiyonluk da yaşamış olan isim,futbolu bıraktıktan sonra oldukça başarılı bir antrenörlük kariyeri yaşamış ve hayatının bu döneminde yurtdışına da açılmıştır.1961 yılında fiorentina ile kupa galipleri kupası'nı da kazanmıştır.




Ve gelelim Efsane Takım'ın Efsane oyuncusu'na...
Hepinizinde tahmin ettiği gibi Ferenç Puşkaş..



Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük 10 numaralarından ve futbolcularından biridir.Sol ayağını çok iyi kullanırdı.Sağ pabucu ile topa değmeden kariyerini noktaladığına dair hikâyeler anlatılır.Kafası ile top kontrolü yaptığı da söylenirdi.2 nisan 1927'de budapeşte'de dünyaya gelmiştir.Galloping major lakaplı Puskas ilk milli maçını Avusturya'ya karşı oynamıştır. 1948 yılında Kispest forması ile 50 gol kaydederek takımını şampiyonluğa taşımış,daha sonra bütün takım arkadaşları ile yeni kurulan ordu takımı honved'e transfer olmuştur, gönülleri olmasa da.1952 yılında macaristan'ın olimpiyatlarda şampiyon olmasının en önemli sebebidir.Biraz da ingiltere'yi 1953'te 6-3 parçalayan takımın da kaptanı olan ferenc puskas’a kulak verelim..."1953’te İngiltere ile Wembley’de oynuyorduk.Sağ kanattan penaltı noktasına doğru bir orta geldi;o an billy wright’ın üzerime geldiğini gördüm ve
ondan önce davranarak, topa aynen budapeşte sokaklarında bir çocukken yaptığım gibi topuğumla vurdum.Kalede gil merrick vardı ve top onun yanından ağlara gidip gol oldu.O maçta aldığımız galibiyet, aynı zamanda İngiltere milli takımı’nın ilk kez kendi sahasında yenilmesi anlamına da geliyordu.O zamanlar komunizmle yönetilen ülkeme döndüğümde, topukla attığım bu gol için devrimci gol adını vermişlerdi bile." bu golle ilgili olarak ayrıca the times'dan geoffrey green'in, "wright went past him like a fire engine going to the wrong fire" ifadesi de pek manidardır.



Daha sonra Real Madrid'de dört kere gol kralı olup Alfredo Di Stefano ile muhteşem
bir ikili oluşturmuşlardır.1960'daki final maçına çıkarken hampden park stadı'nda bir patlama yaşanmış ve muhteşem ikiliden yaşlı olanı di stefano üç, genç olan Puskas ise dört gol atarak eintracht frankfurt'u paramparça etmişlerdir.O maçta Puskas 33, ruh ikizi ise 34 yaşında idi...Muhteşem kariyerini 1966 yılında noktalamıştır.Macaristan milli takımı'nda 85 maçta 84 gol atmıştır.Futbol hayatının sonlarına doğru ise İspanyol vatandağlığına geçerek İspanya milli takımı'nın 4 kez formasını giymiştir.




Di Stefano Real Madrid'de beraber oynarken duşta puşkaşın sabunu bir omuzundan diğer omuzuna geçirmek için omuzundan aşağı kaymasına izin verip ayağıyla diğer omuzuna aldığını, ondan iyi futbolcu hayatında görmediğini söylemiştir.




Antrenörlük kariyerinde, son olarak 1993'te Macaristan milli takımı'nın Dünya kupası eleme maçlarında görev yapmıştır.



2 nisan 2002'de düzenlenen muhteşem bir törenle adı nep stadına verilmiştir.Bu 75.yaş doğumgünü partisinde dünya futbolunun birçok önemli ismi ile ayrıca ruh ikizi olan Di Stefano'da yanında yer almıştır.



17 Kasım 2006'da hayata gözlerini yummuştur.



Zoltan Czibor




1929'da Kaposvar'da dünyaya gelen efsanevî Macar takımının unutulmaz sol açığıdır.
Macarlar dendiğinde Puşkaş'tan sonra ilk akla gelen isimdir. Sandor Kocsis,Nandor Nidegkuti,Laszlo Kubala gibi devlerin arasından hep sıyrılmıştır.Kimileri onu Dünya'nın gelmiş geçmiş en iyi sol açığı olarak göstermektedir.İnanılmaz hızı ve iki ayağınıda müthiş derecede iyi kullanabilmesi en önemli özelliğiydi.Ferencvaros'tayken,Honved takımının oluşturulma sürecinde bir çok Macar futbolcu gibi ordu tarafından Honved'e getirilmiştir.1956 yılındaki devrim sonrası birçok arkadaşı gibi ülkesine dönmemiş ve altın kafa(Kocsis)ile birlikte Barcelona'ya transfer olmuştur.Kariyerinin son yıllarını barcelona şehrinin diğer takımı Espanyol'da geçiren futbolcu,burada Alfredo Di Stefano ile birlikte top koşturmuş ve takımına can vermişti.Macaristan millî takımı forması ile oynadığı 43 maçta 17 gol atmıştır.



Şimdi sıra geldi o efsane takımın hocasına..

Gusztav Sebes



1906-1986 yılları arasında yaşamış Macar teknik direktördür.Efsanevî macar millî takımının teknik direktörüdür.Efsanenin teknik patronu olarak adı hep gölgede kalmıştır.Herkes o zamanlarda da şimdinin İspanya Milli takımı için denen "o takımı bana verin bende şampiyon yaparım" tarzı şeyler söylendiği için Bu teknik adamın adı gölgede kalmıştır.Macar milli takımı'nın başına 1949 yılında geçmiştir.1952
Helsinki Olimpiyatlarında Macaristan'a altın madalya kazandırdı,ardından 25 kasım 1953 İngiltere-Macaristan maçında wembley'de tarih Macaristan takımının tarih yazmasını sağladı,1954 İsviçre dünya kupasında ise ancak bir mucize onu durdurabilirdi ki Almanlar adını bile koymuşlardı;das wunder von bern.
1956 yılına kadar takımın başında kalmıştır.4-2-4'e benzer bir taktikle takımını oynatmıştır.

0 yorum: